Historia

Kotimaisia muovituotteita jo vuodesta 1936

Tarina alkaa siitä kun puolalaissyntyinen insinööri Igor Lawdansky heinäkuun 7. päivänä vuonna 1936 perusti Helsinkiin Snellmaninkatu 23:n kellaritiloihin Korurasia- ja kotelotehtaan, jossa valmistettiin bakeliitista nappeja ja muita pikkuesineitä sekä sähkötarvikkeita. Tuotanto laajeni, tarvittiin lisätiloja ja ne löydettiin Lohjan asemalta entisestä pilketehtaasta, johon rakennettiin lisäkerros. Korurasia- ja kotelotehtaan nimi muutettiin vuonna 1943 Oy Plastex Ab:ksi ja samoihin aikoihin tehdas muutti Helsingistä Lohjan asemalle. Ensimmäisessä tehdasrakennuksessa ovat nykyisin Plastexin konttoritilat.

vanhoja tuotteita

Kampoja, suppiloita ja saippuarasioita

Sotien jälkeen kaikkialla oli pula koneista ja raaka-aineista. Romutettavista laivoista ja sotakalustoista, tykinosista ja kaikenlaisesta rauta- ja metalliromusta hankittiin Plastexiin terästä muotteja ja koneita varten. Romua tuotiin junalla Lohjan asemalle ja sieltä sitä rahdattiin hevosella Plastexin pihalle. Siitä syntyivät muun muassa nappi- ja kampakoneet sekä muotit. Vuonna 1948 Plastexin tärkein tuote oli kampa. Omatekoisilla muoteilla syntyi neljäätoista eri kampamallia yhteensä 234.673 tusinaa. Vuotta myöhemmin malleja oli jo 28.

”Joko sinun keittiösi on Plastexoitu?”

Uuden tehtaan rakennustyöt alkoivat heti osakekauppojen jälkeen vuonna 1953, ja samanaikaisesti käynnistyi Suomessa ennennäkemätön muovituotteiden mainoskampanja. ”Amerikkalaistakaa tekin Plastex-astioilla. Nopeutta, kätevyyttä, tarkoituksenmukaisuutta talon tärkeimpään työpajaan, keittiöön. Amerikka kulkee edellä keittiökeksinnöissä. Luokaa oma kätevä Amerikan-keittiönne…” Lennokkaita mainostekstejä toistettiin suurissa ilmoituksissa Helsingin Sanomissa, Uudessa Suomessa ja Hufvudstadsbladetissa.

mainos

Oppia lasinpuhalluksesta

Pentti Laiho muistaa kuinka keväällä 52 Plastexissa puhallettiin ensimmäinen puhallusmenetelmällä tehty muovipallo Suomessa. ”Silloinen henkilökunta kävi Karhulan lasitehtaalla katsomassa lasinpuhallusta. Siellä nähtyä tekniikkaa sovellettiin sitten muovipullojen tekemiseen. Vielä samana keväänä rakennettiin puhalluskone, jossa käytettiin Reinfenhauserin extruuderia. Sillä puhallettiin kolmesta viiteen litran muovipulloja. Ensimmäisen pullon muotti tehtiin tammipuusta.”

suunnittelua

Puhallustuotteiden suurtuotantoa

60-luvulla valmistettiin sarjatuotantona myös erikokoisia pulloja, suurimmillaan 50 litran kuljetusastioita sekä kastelukannuja, joista Kauppalehti uutisoi 19.7 vuonna 1968. Plastexin kerrotaan rynnistäneen Ruotsin markkinoille: ”Plastex voitti Kooperativa Förbundet – tarjouskilpailun ja sai suurtilauksen, kaikkiaan 60.000 kastelukannua. Plastexin myyntivalttina olivat rohkea oranssiväri ja korkea laatu.”

Teollisuuspakkaukset

Nykyhetki ja tulevaisuus

2000- ja 2010-luvuilla keskitytään voimakkaasti muotoiluun ja tuotekehitykseen. Yhtiön omaan Design-mallistoon kuuluu huippusuunnittelijoiden suunnittelemia tuotteita, kuten Eero Aarnion Evergreen-tuoteperhe. Uusimpana uutena suunnittelu- ja tuotekehitysmahdollisuus on annettu viime vuodesta lähtien myös suomalaisille kuluttajille ja kaupalle, jotka voivat antaa parannusehdotuksia jo olemassa oleviin tuotteisiin tai muotoilla omia ideoitaan yhdessä muotoilijoiden kanssa uusiksi Plastex-tuotteiksi. Lisäksi Plastex on ostanut Hot-Toys oy:n liiketoiminnan, mihin kuuluu legendaarinen Neppis ja laadukkaat talvilelut. Plastex uskoo tulevaisuuteen ja on investoinut uuteen isoon puhallusmuovikoneeseen, jolla valmistetaan kastelukannuja ja bensakanistereita! Tulevaisuus näyttää erittäin positiiviselta Kotimaisen valmistuksen osalta!